Ciasto drożdżowe z kruszonką

Kolejny sprawdzony przepis - zawsze wychodzi (przynajmniej mnie wychodzi :))

10 dag drożdży
4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 kostka masła
1 szklanka cukru
1 duża paczka cukru waniliowego (oczywiście substytutu)
4 jajka
szczypta soli

Do miski kruszymy drożdże, dodajemy letnie mleko, cukier, cukier waniliowy. Składniki mieszamy. Następnie wlewamy letnie rozpuszczone masło i wbijamy całe jajka. W przepisie jest, żeby zostawić teraz na noc, ale ja dodaję przesianą mąkę i wszystko mieszam. Ciasto powinno mieć konsystencję jak na kluski kładzione. Przekładamy do wysmarowanej formy i przykrywam ścierką na jakąś godzinkę.

W tzw. międzyczasie robimy kruszonkę z:

1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1 dużego cukru waniliowego

i posypujemy ciasto.

Pieczemy w temp. ok. 170 stopni jakieś 60 minut.

Zdjęcia będę dokładać w miarę realizowania moich przepisów :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz