pstrąg w migdałach


Co prawda już po świętach, ale zawsze można zaskoczyć swoich gości łatwą do zrobienia i efektowną potrawą. Oto przepis:

4 pstrągi
4 łyżki płatków migdałów
oliwa z oliwek
masło (takie prawdziwe - min 82% zaw. tłuszczu)
przyprawy do smaku
cytrynka

Pstrągi umyć, przyprawić i smażyć na patelni na oliwie z oliwek z dodatkiem masła (2-3 łyżki), z każdej strony - aż oko ryby zrobi się białe (no chyba, ze ktoś nie lubi z głową pstrąga).
Nagrzać piekarnik na 200 stopni. Przełożyć pstrągi do naczynia żaroodpornego wraz z tłuszczem z patelni. Posypać płatkami z migdałów i piec jeszcze ok 15-20 minut. Podawać z ćwiartką cytryny. Pychotka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz