Kolejny zapożyczony przepis, coś czym można zaskoczyć znajomych i rodzinkę :)
1 kg schabu (mogą być też piersi z kurczaka, udka lub skrzydełka)
1 kg kapusty kiszonej
1 puszka ananasa
3 łyżki miodu
3 łyżki ketchupu
przyprawy do marynaty mięsa (wg gustu)
olej do smażenia
Mięsko przyprawić (schab wcześniej pokroić na plastry ok. 1cm) i zostawić na ok. 2 godz. w marynacie. Następnie usmażyć na oleju.
Kapustę lekko przepłukać, pokroić na drobne i ugotować z ananasem pokrojonym w kostkę i sokiem z ananasa. Można dodać trochę wody, żeby się nie przypaliła. Na koniec dodać do kapusty ketchup i miód.
Do naczynia żaroodpornego ułożyć warstwami kapustę, mięso i kapustę. Naczynie żaroodporne przykryć i wsadzić do piekarnika na ok 40 - 60 minut w temp. ok. 200 stopni.
Można podawać z ziemniaczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz